Ginger & turmeric paste

(for English click here)

Na een stevige training, probeer ik ervoor te zorgen dat ik de juiste voedingstoffen binnen krijg om goed te herstellen. Hierbij spelen eiwitten een belangrijke rol. Maar omdat een intensieve training ook belastend is voor je lichaam en je immuunsysteem verzwakt, voeg ik vaak gember en kurkuma toe aan m’n gerechten. Gember en kurkuma zijn natuurlijke ontstekingsremmers en stimuleren het immuunsysteem.

gemberpasta

Deze pasta maak ik om de paar maanden en ik bewaar ze in de frigo. Na een zware training, bij kouder weer of als ik me wat zwak voel, neem ik een lepel van deze gele pasta. Heel eenvoudig: neem een lepel van de pasta en overgiet het met warm water. Je kan eventueel nog citroensap toevoegen voor extra vitamine C.

Nodig voor een klein potje:

  • 90 ml goede honing
  • 2 el kurkumapoeder
  • 2 el gemberpoeder
  • veel zwarte peper

Meng de honing met de kurkumapoeder en gemberpoeder in een vijzel en meng goed zodat het poeder ‘opgelost’ is. Meng de peper erdoor. Doe alles in een glazen potje en bewaar in de frigo.

Neem 1 theelepel van de pasta en giet er warm water over (geen kokend water!). Doe eventueel nog wat citroensap bij.

Noot: Honing is niet plantaardig! Toch gebruik ik af en toe honing van goeie kwaliteit voor de medicinale voordelen ervan. Volgens de Ayurveda wordt honing gezien als ‘drager’ van medicijnen. Als je honing toevoegt aan bepaalde kruiden (hier gember en kurkuma) dan zorgt de honing ervoor dat de krachtige stoffen uit de kruiden ‘vervoerd’ worden naar de weefsels in je lichaam. Zorg er wel voor dat je bio honing gebruikt en giet zeker geen kokend/heet water over de honing of de pasta.


 

You train hard, recover good so you can do it all again very soon!

Protein are essential for recovery as they start the muscular repair process and helps the carbohydrate enter the blood stream more quickly.

Beside protein and carbohydrate I also add some ginger and turmeric to my dishes. After a hard training the immune system drops which increase the risk of developing sickness. Ginger and turmeric are both known for their anti inflammatory properties.

I make this paste every few months and keep it in the fridge.I drink this tea after a hard training, when it’s cold outside or when I’m feeling a bit under the weather.

You need:

  • 90 ml good honey
  • 2 tbsp turmeric powder
  • 2 tbsp ginger powder
  • black pepper

Mix the honey with ginger, turmeric powder and pepper and make a paste of it. Keep in fridge.

Take a teaspoon of the paste (for one mug) and add warm water. Add some lemon juice for extra vitamine C. Enjoy!

Note: Honey is not plant-based, but I do believe honey can be used for it’s health benefits. According to Ayurveda honey helps prevent infection, kills bacteria and promotes healing. Adding honey to this ‘herbal tea’ allows honey to act as a vehicle for the active principles of the herbs. Be sure you add warm (not boiling) water to the paste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close