meet the athlete: dirk baelus

dirk foto

(click here for English)

Iedereen kent je als de cafébaas die macrobiotisch triatleet werd. Ondertussen heb je het caféleven al een tijdje vaarwel gezegd en ziet jouw leven er helemaal anders uit. Je hebt 4 keer meegedaan aan de Ironman in Hawai, je schreef een paar boeken, ontwikkelde je eigen sportvoeding, geeft kookworkshops, … Heb je eigenlijk nog tijd om te trainen?

Veel atleten hebben vragen rond voeding en geloven niet altijd dat je een Ironman kan doen enkel op plantaardige voeding. Wat zijn jouw geheimen?

Eerst en vooral begint het hoe je aan de start komt. Het geheim is regelmaat. Mijn goede conditie heb ik te danken aan het feit dat ik al 9 jaar, sinds ik m’n voeding aanpaste, zo goed als dagelijks kan trainen.  Ik voel dat ik mezelf telkens sterker maak en dat gaat nog een tijd duren. Efficiënt trainen, jezelf verzorgen en vooral veel geduld hebben.

Sinds ik mijn voedingspatroon drastisch omgooide, merk ik op dat ik me veel beter voel, veel minder of niet ziek ben, geen last heb van blessures, meer energie heb en sneller recupereer. Ik schrapte vlees, zuivel en alles wat geraffineerde suiker bevat en ik startte met pure ingrediënten (zoals granen, peulvruchten, groenten, fruit, zaden en pitten, …) te gebruiken. Ik denk als je voor jezelf een goede balans hebt gevonden in deze ingrediënten je al heel ver staat om een Ironman te volbrengen. Vergelijk het met de trainingen die je doet voor een Ironman .. deze moeten ook gebeurd zijn 2 weken voor je Ironman. Als ik aan de start sta van een Ironman voel ik me topfit. Als ik dan mijn ontbijt (misosoep met mochi (gestampte zoete rijst) heb gegeten weet ik dat er op vlak van voeding en energie niet zoveel verkeerd meer kan gaan. Tijdens de wedstrijd eet ik mijn zelfgemaakte INNERME bars en INNERME gels en INNERME balance drink (of zelfgemaakte kukicha-thee of 3jaren thee) gedurende heel de wedstrijd. Tijdens het fietsen eet ik ook 2 à 4 rijstballen die ik zelf maak. In de marathon eet ik behalve m’n energy gel en thee soms een stukje banaan. That ’s it. Ik heb nooit een hongerklop na de wedstrijd, ik recupereer snel en kan ik goed eten. De dag erna is mijn maag prima.

Wedstrijden doen of op stage gaan in het buitenland is leuk, maar het is niet altijd eenvoudig om gezond en evenwichtig te gaan eten. Hoe overleef jij dit?  Ik huur altijd een appartement of huisje met keuken en ik kook altijd zelf. Op hotel verlies ik elke dag een beetje meer energie en tegen het einde van de week zou ik een wrak zijn. Enkele nachten op hotel lukt me wel perfect als ik m’n eigen vuurtje bij heb. Zo maakte ik dit jaar nog in Challenge Almere mijn eigen ontbijt op mijn gasvuurtje toen ik op hotel zat. Ik bereidde thuis al wat maaltijden die ik in de ijskast van hotelkamer 1,2 of 3 dagen kan bewaren.

Wat eet je zoal op een gewone trainingsdag?

Ontbijt: zelfgemaakte misosoep of granenpap op basis van haver of andere granen met stukjes groenten zoals pompoen, wortel, pastinaak en groene bladgroenten. Bij de granenpap eet ik vlaszaadolie, tahin, zaadjes (sesam, zonnebloem of pompoen) en rijststroop of confituur.

Lunch: noodles of granen (boekweit,rijst, speltpasta, …) in een soort van soep met veel groenten en bonen (kikkererwten, linzen of azukibonen)

Tussendoor: Innerme bars, Zelfgemaakte desserts allemaal zonder geraffineerde suiker uiteraard (taart, cakes, pudding, …), noten, pitten zaden, heel soms fruit Maiswafel met lijnzaad en hummus

Avondmaal: Granen, peulvrucht (of vegetarisch eiwit) + groenten op verschillende manier bereid.

Heb je toch nog een guilty pleasure? Alles mag en kan. Ik leef totaal anders dan voor 2007, toen ik mijn voeding aanpaste. Dit is voor mij zo makkelijk zoals ik vroeger een zak brood uit de kast nam en er Nutella opsmeerde. Ik voel me veel beter en ik geniet veel meer van alle maaltijden. Ik ben er veel gelukkiger door geworden. Als ik ga eten met vrienden eet ik gewoon mee. Ik neem meestal geen dessert omdat er teveel suiker inzit, maar ik heb helemaal niet het gevoel dat ik iets mis. Enkele dagen geleden waren we nog op daguitstap en hadden we er friet met een bamihap gegeten en dat smaakte toen wel moet ik zeggen. En ik voel me daar niet schuldig over. Ik weet dat mijn voeding thuis ervoor zorgt dat dit snel uit m’n lijf is. En af en toe eet ik ook wel een stukje biochocolade, maar dat is niets om me schuldig over te voelen. Als mijn maaltijden goed gevarieerd zijn en aangevuld worden met een gezond dessert, ben ik voldaan en hunker ik niet naar iets ongezond.

Waarom heb je je eigen triatlonclub “Innerme” opgericht? Heel simpel. We trainen samen en na de training staat er een puur natuurlijke bio maaltijd te wachten gekookt door een chef! Iedereen gaat telkens met een big smile naar huis.

Wil je een recept met ons delen?  Deze misosoep met mochi eet ik als ontbijt voor een wedstrijd!

Wil je meer weten over Dirk Baelus?

www.dirkbaelus.be

www.innerme.eu

www.innerme.eu www.innermetriathlonteam.be

twitter: @DirkBaelus

facebook: Dirk Baelus


English

Meet the athlete: Dirk Baelus

Everyone knows you as the bartender who became a macrobiotic triathlete. In the meantime, you’re no longer a bartender and your life has changed completely. Twice you were at the Ironman in Hawaii, you’ve written a few books, developed your own sports food, you’re organising cooking workshops, … Do you even have time left to train?

Many athletes have questions about nutrition and don’t believe it’s possible to race an Ironman on a plant-based diet. What are your secrets? What’s important is how you show up at the starting line. My secret is consistency. I have a great condition, because I’ve been able to train almost every day since I changed my diet 9 years ago. I can feel that I’m making myself stronger and that it’s going to last. Train efficiently, take care of yourself and most importantly, have a lot of patience.

Since I drastically changed my diet, I’ve noticed that I feel much better. I’m hardly ever sick, I have no injuries, I have more energy and I recover much faster. I have cut meat, dairy and everything containing refined sugar from my diet and I started using pure ingredients (such as cereal grains, legumes, vegetables, fruits, seeds, …). I think that finding a balance with these ingredients can help you a lot to complete an Ironman race. You could compare it to the training I do before an Ironman race. These have to take place 2 weeks before the race as well. When I’m at an Ironman starting line, I feel in excellent condition. After I’ve eaten my breakfast (miso soup with mochi (pounded sweet rice)), I know that I’m on the right track, at least when it comes to nutrition and energy. During the entire race, I eat my homemade INNERME bars and INNERME gels and INNERME balance drink (or homemade kukicha tea or 3-year tea). When I’m cycling, I eat 2 to 4 homemade rice cakes. During the marathon, I have my energy gel and tea and sometimes a piece of banana. That’s it. I’m never hungry after the race, I recover quickly and I have a good appetite. The day after, my stomach is fine.

Competing in races or following courses abroad must be fun, but it’s not always easy to eat healthily and balanced when you aren’t home. How do you survive? I always rent an apartment or a little house with a kitchen and I always cook my own meals. When I stay at a hotel, I lose my energy day by day and by the end of the week, I’m a mess. A few days at a hotel is perfectly possible when I get to take my own stove with me. This year in Challenge Almere, I made my own breakfast on my portable gas stove at the hotel. I had prepared some meals at home, which I stored for 1, 2 or 3 days in the fridge in my room.

How does your menu looks like on an average day?

Breakfast: I eat my home made miso soup or a bowl of grains (oats or other grains) with vegetables like pumpkin, carrots and leafy greens. I add some flaxseed oil, tahini, seeds and rice syrup to my oats or grains.

Lunch: noodles or grains (buckwheat, rice, spelt, …) in a soup with vegetables and beans (chickpeas, lentils or azuki beans)

Snack: Innerme bars or a home made dessert without refined sugars, nuts & seeds and sometimes some fruit. I love to eat mais crackers with hummus as well.

Diner: Grains, legumes and vegetables prepared on many different ways.

 

Do you still have guilty pleasures?  Everything is possible. I live a completely different life as compared to 2007, the moment I changed my diet. This lifestyle is as easy for me now as a Nutella sandwich was back then. I feel much better and I enjoy every meal much more. It has made me happier. When I go out for dinner with friends, I still eat what they eat. I usually skip dessert because it contains too much sugar, but I don’t feel like I’m missing out of something.

A few days ago, we went on a trip and ate fries with a deep-fried bami snack. I quite enjoyed the meal, I have to admit. And it doesn’t make me feel guilty, I know that my usual diet makes sure that my body disposes of this kind of food quite quickly.

From time to time, I eat a piece of organic chocolate, but that doesn’t make me feel guilty either. When my meals are full of variety and I have a healthy dessert afterwards, I feel full and I don’t crave unhealthy food.

Why have you founded your own triathlon club “Innerme”? That’s very simple. We train together and after the training, a chef cooks us a pure, natural and organic meal. Everyone goes home with a big smile each time.

 

Do you want to share a recipe with us? I eat this miso soup with mochi rice as a pre race breakfast.

 

Want to know more about Dirk?

www.dirkbaelus.be

www.innerme.eu

www.innermetriathlonteam.be

twitter: @DirkBaelus

facebook: Dirk Baelus

Instagram: Dirkbaelus

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close