Banana chocolate chiapudding

Chia whaatt??!

chia all the way

(for English click here)

“Hoe maak je nu een lekkere chia pudding?” Deze vraag kreeg ik de vorige week wel vaker te horen… Meestal maak ik m’n chiapudding met een romige homemade cashewmelk, gebaseerd op een recept van Amy Chaplin. Daar doe ik dan allerlei fruit, pitjes en noten bij en klaar! Tijd voor iets nieuws dus! Een frigo vol met chiapudding was het resultaat, de ene pudding al lekkerder dan de andere. Framboos & kokos blijft een toppertje, maar nu koos ik voor Banaan & chocolade pudding. Chiapudding en overnight oats zijn m’n favoriete ontbijt, maar chiapudding kan je ook perfect als power tussendoortje eten.

Wat zijn chiazaadjes eigenlijk? De chiazaadjes komen van de chiaplant, een Mexicaanse plant die familie is van de muntplant. Het zijn kleine zwarte zaadjes die veel vezels, kalium, calcium, ijzer, volledig eiwit (goed voor vegetariërs en vegans!), omega 3 vetzuren, antioxidanten, magnesium… bevatten.

Ideaal voor duursporters! Als je de zaadjes mengt met water (chia neemt tot 10 keer z’n volume op aan water!), krijg je een soort gel. Die gel vertraagt de omzetting van koolhydraten naar glucose. Hierdoor kan je je bloedsuikerspiegel beter in balans houden. Omega 3 gaat spierverkramping en spierpijn tegen en verhoogt je weerstand!

Chiazaad wordt ook wel een superfood genoemd. Helaas hebben superfoods vaak ook een superprijs. Variatie in gezonde voeding blijft de boodschap! Mijn supertricks zijn veel bewegen en gezond & gevarieerd eten!

Recept voor 2 porties:

 • 1/4 cup chia + 1 el
 • 1 + 1/4 cup rijstmelk (of andere plantaardige melk, maar geen soja!)
 • 1/2 cup haver
 • 2 el cacaopoeder
 • 1 el ahornsiroop
 • 1 banaan
 • 1 dadel, geweekt in water
 • 1 tl vanille extract
 • snufje zeezout
 • fruit, noten, pitjes als topping

Meng de chiazaadjes met de melk en zet apart (min. 1 uur, beter is een nachtje in de frigo).

Doe de chiagel in een blender met de andere ingrediënten (behalve die voor de topping). Blend kort tot alle ingrediënten gemixt zijn. Werk af met fruit, noten, … Enjoy!

De pudding kan je een paar dagen bewaren in de koelkast!


English

Last week, I’ve been getting some questions about how to make a good chia pudding. The pudding I used to eat was based on a recipe from Amy Chaplin, made with a creamy cashew nut milk. Time to try something new… My fridge was filled with different flavours and colours. Raspberry & coconut is a perfect combo, but I want to share the Banana chocolate pudding!

Overnight oats and chia pudding are my favorite breakfast and when I make chia pudding, I make a lot of it at once, so I can enjoy it as a powersnack too.

About chia seeds: chia seeds are loaded with antioxidants, fibre, omega 3 fatty acids, complete protein (perfect for vegetarians and vegans!), minerals and vitamins. They absorb about 10 times their volume in water so it will keep you filling full. It forms a gel and because of this gel, chia slows the conversion of carbohydrates into sugar. This means the carbs you eat will be able to fuel your body for longer periods of time. Just perfect for endurance athletes!

Chia seeds are called a superfood, but remember there’s no such thing as a magic potion! Exercise and a healthy & balanced diet, is key!

Recipe for 2:

 • 1/4 cup + 1 tbsp chia seed
 • 1 + 1/4 cup rice milk
 • 1/2 cup oats
 • 1 medjool date (soaked in water)
 • 2 tbsp cacao powder
 • 1 tbsp maple syrup
 • 1 banana
 • 1 tsp vanilla extract
 • a pinch of sea salt
 • topping: fruit, nuts, pepitas, …

In a bowl, combine the chia seeds and rice milk together. Set aside for at least an hour (or till you have a thick pudding). I prefer to set aside overnight in the fridge.

Pour the chia pudding in a food processor and add the other ingredients (except those for the topping). Blend until the ingredients are mixed.

Serve with fresh or frozen fruit, berries, nuts, coconut… Enjoy!!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close